Görüntülenme: 1096
1 0
Okuma Süresi:1 Dakika, 43 Saniye

Ticaret Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile Bakanlık, 1 Nisan 2022 günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yanı sıra Avrupa Birliği yönergelerine uyum sağlanması için düzenleme yaptı. 

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte hem tüketicileri hem de satıcılar adına hareket eden aracı hizmet sağlayıcıları etkileyen düzenlemeler yapıldı. Tüketicilerin talep ve bildirimlerini iletmesi için bir sistemin kurulacağı aktarıldı. 

Aracı hizmet sağlayıcılar, ön bilgilendirmenin yapılmasından, teyidinden ve ispatından, belirli hallerde bu bilgilerin doğruluğundan, bu bilgilerin ürüne ilişkin platformda yer alan reklamları ile uyumlu olmasından, gerçekleşen işlemlere ilişkin kayıtların tutulması ve saklanmasından, satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmeleri halinde teslim veya ifa ile cayma hakkına ilişkin yükümlülüklerden sorumlu tutulacak.

Artık, internet alışverişlerinde üründe satıcı kaynaklı veya ürün kaynaklı bir sorun yoksa, ürün iadesi kargo bedeli müşteri tarafından karşılanacak. Bir ürün almadan önce iyi araştırma ve o ürünü daha önce sipariş verenlerin yorumlarına bakarak ürünü sipariş vermek doğru karar olacak. Bu şekilde satıcıyı da korumuş olacak. 

Diğer yandan bakacak olursak, satıcı ürünü kargoluyor, müşteri beğenmedim veya vazgeçtim diyerek iade ettiğinde ürünün kargo bedeli satıcı tarafından karşılanıyor, bazı müşteriler aynı ürünün birkaç değişik modelini alıp, hangisi hoşuna giderse onu alıyor gerisini iade yapıyor, bu yönden bakılınca satıcı tamamen zarara uğratılıyor. 

CEP TELEFONLARI, AKILLI SAAT, TABLET VE BİLGİSAYAR ÜRÜNLERİNDE CAYMA HAKKI KALDIRILDI

Cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar, taşıt ve drone başta olmak üzere ilgili resmi sicillerine kayıt ve tescili zorunlu olan taşınırlar, tescil veya kayıt sonrası kullanılmamış mal olarak tekrar satışa konu edilememesi, kurulum veya montajı satıcı veya yetkili servis tarafından yapılan malların ilave maliyete katlanılmadan yeniden satışa konu edilememesi için tüketicilerin tam ve doğru olarak bilgilendirilmesi şartı ve sözleşenlerin mutabakatı ile cayma hakkı kullanımından istisna tutuldu. 

Bu düzenlemeyle alışveriş kararı öncesi tüketicilerin gerekli ve yeterli araştırmayı yaparak söz konusu hakkın gereksiz ve keyfi kullanımının neden olduğu kaynak israfının önlenmesi, çoğunluğu ithal olan bu malların neden olduğu ithalat giderlerinin azaltılması, çevreye verilen zararın engellenmesi, sürdürülebilir tüketim ve yeşil dönüşüme katkı sağlanması amaçlandı.

Yönetmelik, 1 Ekim 2022’de yürürlüğe girecek.

Gönderi Yazarı Hakkında

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Namık Kemal – Hürriyet Kasidesi
Next post Windows 12 İle Abonelik Devri Başlıyor

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close