Görüntülenme: 91
0 0
Okuma Süresi:1 Dakika, 54 Saniye

YURDUMUZUN KOMŞULARI

  1. BULGARİSTAN
Bulgaristan
Yönetim Şekli Cumhuriyet
Yüzölçümü 110,912 km2
Nüfus 8,612,757
Başkenti Sofya (1,200,000)
Başlıca Kentler Filibe (367,000)
Varna (295,000)
Rusçuk (179,000)
Burgaz (178,000)
Plevne (136,000)
Resmi Dil /Din Bulgarca , Katolik, Ortodoks, İslamiyet
Para Birimi Leva

Kuzeybatı komşumuzdur. Doğusunda Karadeniz, batısında  Yugaslavya Fedaral Cumhuriyeti ile Makedonya, kuzeyinde Romanya, güneyinde Yunanistan yer alır.

Nüfus ve Yerleşme: Bulgaristan’da 1,5 milyondan fazla  Türk vardır. Bulgaristan 500 yıl Osmanlı yönetiminde kalmıştır. Onun için ülkedeki pek çok yer adı Türkçe’dir. Osmanlılardan kalma çok sayıda cami, saray, köprü, han, hamam , kale gibi tarihi eserler vardır.  Bu görüntüleriyle ülkenin bazı yerleri,  bir Anadolu kentini andırmaktadır.

Bulgaristan’ın en önemli kentleri;  Sofya, Filibe, Ruscuk ve Varna’dır. Türklerin yoğun olarak yaşadığı  yerlerin başında, Dobruca ve Deliorman yöreleri gelir. Ayrıca Filibe, Kırcaali, Mestanlı , Varna  ve Plevne’de  çok sayıda Türk yaşamaktadır. Bulgaristan’da yaşayan Türkler  zaman zaman önemli sorunlarla karşı karşıya gelmişlerdir. Ancak son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi  soydaşlarımıza olumlu yansımıştır.

Harita 1: Bulgaristan’ın fiziki haritası

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeryüzü Şekilleri: Ülkenin batı ,  güney ve orta kesimlerinde dağlar yer alır. Bunlar Balkanlar ve Rodop dağlarıdır. Kuzeyde , Tuna nehri boyunca ise  geniş ovalar yer alır.(Harita 1)

Bulgaristan’ın en önemli akarsuyu Tuna nehridir. Diğerleri ise Meriç nehri ile onun kolları olan Tunca ve Arda’dır.

İklim ve Bitki Örtüsü: Ülkenin,  deniz etkisinden uzak  iç kesimlerinde karasal iklim etkilidir.  Karadeniz kıyılarında ise ılıman iklim görülür. Yağışların yeterli olduğu dağlık yerlerde ormanlar yaygındır.  İç kesimlerdeki  alçak yörelerde ise  hakim bitki örtüsü bozkırdır.

Ekonomik Özellikler: Bulgaristan halkının ana geçim kaynağı tarımdır. En çok  buğday, şeker pancarı, ayçiçeği, tütün ve üzüm üretilir. Ülkede hayvancılık da  yaygın olarak  yapılır. Karadeniz kıyılarında turizm  önemli bir ekonomik etkinliktir. Sanayi fazla gelişmemiştir.

Yer Altı Kaynakları: En önemli madeni  Linyit kömürüdür. Az miktarda petrol çıkarılır.

Türkiye ile İlişkiler: Türkiye’nin Bulgaristan’la olan ilişkileri, Türklere karşı bu ülkede yapılan haksız uygulamalar yüzünden zaman zaman bozulmuştur. Ancak 1990’dan sonraki uygulamalarla ilişkiler,  olumlu yönde gelişmeye başlamıştır.

Bulgaristan’la olan ticaretimiz henüz yeterli düzeyde değildir. Bulgaristan’a krom cevheri , demir-çelik,  petrol ürünleri ve ilaç satarız. Buna karşılık bu ülkeden daha çok orman ürünleri ve petrol ürünleri satın alırız.

Gönderi Yazarı Hakkında

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Ülkelerin Başkenti ve Nüfusu
Next post Yurdumuzun Komşuları – Yunanistan

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close