Görüntülenme: 63
0 0
Okuma Süresi:1 Dakika, 58 Saniye

Zonguldak ilinin ülke ekonomisindeki yeri ve önemi, kentin varoluş nedeni olarak gösterilen kömürün bulunuş ve işletmeye açılmasıyla başlanmış olup, (TTK) Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun yüksek kalorili taşkömürü üretimi, Ereğli Demir ve Çelik İşletmeleri”nin kütük ve yassı mamul üretimi, Çaycuma İlçesinde OYKA Kağıt Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kraft torba kağıdı üretimi yapması önem arz etmektedir.Bu kuruluşların yanında TEAŞ Çatalağzı Termik Santrali, Filyos Ateş-Tuğla Fabrikası ile orman ürünlerine ait sanayi kuruluşları ilin ekonomik durumunu belirleyen önemli kuruluşlarıdır.

Zonguldak kömür üretimi ile gelişmiş ve kömürle varolmuş bir şehirdir.Ülkemizin en büyük demir ve çelik tesislerinin de bu bölgede kurulması ile bir ağır sanayi bölgesi haline gelmiştir.

Dolayısıyla Zonguldak’ın ekonomik durumunu yaratan ve geliştiren, Kömür İşletmesi ile Demir Çelik Fabrikaları olmuş ve kurulan yeni tesislerinde genellikle bu yapıya dayalı gelişmesini beraberinde getirmiştir.

Zonguldak Ereğli’de bulunan Demir ve Çelik Fabrikaları ise, Türkiye’nin tek yassı mamul üreticisidir. Ancak, ulaşım sorununun Zonguldak genelinde çözülmemiş olması sonucu, bölgede yassı mamule dayalı yan sanayi istenildiği düzeyde gelişmemiştir.

Ülkemizin üç entegre demir çelik tesisi olan Erdemir, İsdemir ve Kardemir’in yolu irtibatının temin edilerek, demiryolu taşımacılığının önemli ölçüde geliştirilmesini hedefleyen Zonguldak Limanı içine aynı anda vagon ile cevher ve kömür yükleme boşaltma işlemi yapılan tren feri çalışmaları, sonuçlandırılmış 2004 yılı Aralık ayı içerisinde faaliyete geçirilmiştir.
Sanayinin Öncüsü Madencilik
Çok yönlü ve canlı ekonomik yapısı olan Zonguldak, tarım dışı kesimlerin ve özellikle madencilik ve imalat sanayinin ağırlık kazandığı birkaç ilden biridir. İlin ülke genelinde bu denli önem kazanmasının nedeni ildeki taş kömürü yatakları ile ağır sanayi tesisleri oluşturmaktadır.

Başta Demir ve Çelik olmak üzere, Metalürji Endüstrisinin tüm kesimlerde ihtiyaç duyulan en önemli hammaddelerden biri de metalürjik koktur. Bu endüstri kollarında kullanılabilecek kokta; gözeneklilik, sağlamlık, belirli büyüklükte parça halinde olmak gibi bazı fiziksel özellikler ile kükürt ve kül içerikleri ile reaktivite gibi bazı kimyasal özellikler aranmaktadır. Özellikle istenen fiziksel özelliklere sahip koklar, koklaşabilirliği iyi olan taşkömürlerinden üretilebilmektedir.

Endüstrideki gelişmeye paralel olarak kok kömürüne olan ihtiyaç ve bunun doğal sonucu olarak da koklaşabilir nitelikteki taşkömürlerine olan talep her geçen gün artarak günümüzde büyük boyutlara ulaşmıştır.
Gemi İnşa Tersaneleri
İlimiz Kdz.Ereğli İlçesinde 2003 yılı içinde, temeli atılan “Tersaneler Projesi” ile İlimiz Kilimli Beldesi Alacaağzı mevkiinde çalışmaları devam ettirilen Gemi İnşa alanının faaliyete geçmesiyle İlimiz Sanayi ve Ticareti ile istihdamda çok önemli gelişmeler olacağı düşünülmektedir. Şu anda tersanelerimizin bir bölümü faal olup, bir kısmı da inşa aşamasındadır.

Gönderi Yazarı Hakkında

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Adsl Nedir ?
Next post Yunus Emre’nin Hayatı (1238-1320)

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close