Yurdumuzun Komşuları – Yunanistan

Yurdumuzun Komşuları – Yunanistan

Görüntülenme: 216
0 0
Okuma Süresi:1 Dakika, 55 Saniye

YURDUMUZUN KOMŞULARI

2.   YUNANİSTAN

Yunanistan
Yönetim Şekli Cumhuriyet
Yüzölçümü 131.944 km2
Nüfus 10,838594
Başkenti Atina (3,027,000)
Başlıca Kentler Selanik (406,000), Patrai (142,000), Lasissa (102,000),
Kandiye (102,000)
Resmi Dil-DinYunanca , Ortodoks, Katolik, İslamiyet
Para Birimi Drahmi

Kuzeybatı komşumuzdur. Balkan Yarımadası’nın güneyinde Akdeniz’e  doğru sokulan  büyükçe bir yarım ada ile çok sayıda ada üzerine kurulmuş bir devlettir. Doğu’da Ege Denizi, batıda Adriya Denizi , kuzeyde Makedonya ve Bulgaristan, kuzeybatıda Arnavutluk, güneyde ise Akdeniz ile çevrilidir.

Nüfus ve Yerleşme: Ülkenin en önemli kentleri; Atina, Selanik  ve Pire’dir.

Yunanistan 500 yıl Osmanlı yönetiminde kalmıştır. Ülkede 150 bin Türk bulunmaktadır. Bunların çoğu Batı Trakya’da yaşar. Gümülcine, Dedeağaç, İskeçe , Selanik , Kavala ve Drama  Türklerin yoğun olduğu başlıca merkezlerdir.

Yeryüzü Şekilleri: Yunanistan ,dağlık bir ülkedir. Alp sistemine dahil olan Pindus dağları ülkede geniş yer tutar. 2000’e yakın irili ufaklı dağa sahiptir.Çoğu Ege denizinde olan bu adaların en büyüğü Girit Adası’dır. Akarsular kısa boylu , düzensiz akışlıdır.(Harita 2)

İklim ve Bitki Örtüsü: Yunanistan’da kıyı kesimi ve adalarda Akdeniz iklimi görülür. İç kesimlerde ise karasal iklim özellikleri daha etkilidir. Ülkede yaygın bitki örtüsü makidir. Dağlık yerlerde ise ormanlar görülür.

yunanistan Yurdumuzun Komşuları - Yunanistan

Harita 2: Yunanistan’ın fiziki haritası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekonomik Özellikler: Dağlık bir ülke olan Yunanistan’da tarım alanları çok azdır. Ayrıca ülkenin sanayisi de fazla gelişmemiştir. Bütün bunlar ülke halkını denizciliğe yönetmiştir. Bu sayede deniz ticareti çok gelişmiştir. Turizm Yunanistan’ın en önemli gelir kaynağıdır. Yunanistan, dünya deniz taşımacılığında önde gelen ülkelerden biridir. Denizyolu taşımacılığından büyük kazanç sağlamaktadır.

Yer Altı Kaynakları: Ülke yer altı kaynakları açısından fakirdir. Az miktarda linyit, nikel, krom çıkarılır.

Türkiye ile İlişkiler: Osmanlı yönetimindeki Yunanlılar dini ve kültürel yönlerden tamamen serbest yaşamışlardır. Ancak Yunanistan, bağımsızlığı kazandıktan sonra oradaki Türklere  aynı şekilde davranmamış, onlara zaman zaman önemli zorluklar çıkarmıştır.

Yunanistan, tarih boyunca Türkiye karşıtı politikalara izlemiştir. Kıbrıs adasının tamamen Rumlara ait olduğunu ve Ege denizinin  bir Yunan denizi olduğunu öne sürmüştür.

Ancak son zamanlarda oluşan uygun ortam, iki ülke arasındaki  ilişkileri olumlu bir yola sokmuştur. Yunanistan’la Türkiye arasındaki ticari ilişkiler yeterli değildir. Yunanistan’dan ilaç, çeşitli kimyasal maddeler ile  demir-çelik ürünleri alırız. Bu ülkeye; çeşitli besin maddeleri, bazı madenler, cam, cam ürünleri ve pamuk ipliği satarız.

happy Yurdumuzun Komşuları - Yunanistan
Happy
0 %
sad Yurdumuzun Komşuları - Yunanistan
Sad
0 %
excited Yurdumuzun Komşuları - Yunanistan
Excited
0 %
sleepy Yurdumuzun Komşuları - Yunanistan
Sleepy
0 %
angry Yurdumuzun Komşuları - Yunanistan
Angry
0 %
surprise Yurdumuzun Komşuları - Yunanistan
Surprise
0 %

Bu içeriği paylaşın:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir